
התחדשות עירונית בישראל מיוחסת בעיקר לתוכניות פינוי בינוי ותמ”א 38 1/2, כאשר מטרתם העיקרית של תכניות אלו היא לחדש ולשדרג את הסביבה העירונית המיושנת לסביבה חדשה, מעודכנת וחזקה יותר. מטרת ההתחדשות עירונית היא לחזק אוכלוסיות מוחלשות ולקדם ולשפר את איכות חייהם ,לחדש ולהוסיף תשתיות, לחזק את המרקם החברתי ,נראות העיר, סביבה בטוחה יותר, ושיפור ברמת חייהם.
תהליך ההתחדשות עירונית נעשה בדרך כלל באזורים ותיקים שם מצב המבנים והתשתיות ישן ובקושי מתפקד. התהליך מאפשר חידוש וריענון מבנה בודד או מספר מבנים הנמצאים בסמיכות אחד לשני. בדרך כלל מלווה ההתחדשות העירונית בהגדלת הצפיפות באותו אזור. באזורים שבהם מתבצעת התחדשות עירונית. תהליך זה עונה על הדרישה של הוספת יחידות דיור בשל מחסור בקרקע באזורי הביקוש העירוניים. תהליך כזה מתאפיין בהגדלת הדרישה למוסדות ציבור כדוגמת שירותי חינוך ומטלות ציבוריות נוספות. כמו כן גם הצורך בשיפור בחזות פני העיר.
הממשלה נותנת תמריצים ועוסקת במציאת דרכים לקידום פרויקטים במתחמים המיועדים להתחדשות עירונית. כנסת ישראל והרשות הממשלתית להתחדשות עירונית חוקקו מספר רב של חוקים ותקנות שמטרתם להסיר חסמי מיסים, רף הסכמות, טיפול נקודתי בעזרה לקשישים, טיפול בבניה לא חוקית ופולשים, ולעודד פעילות ציבורית ופרטית על מנת לקדם יעד זה.